Blog dels amics de @BiblioBellvitge: L'Agulla daurada de Montserrat Roig

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

Blog dels amics de @BiblioBellvitge

LA BIBLIOTECA LA FEM ENTRE TOTS.
FES LA TEVA RECOMANACIÓ ONLINE AQUÍ

http://bit.ly/2uwMEiP

L'Agulla daurada de Montserrat Roig

Llegida el 28 de gener de 2014

L'Agulla Daurada és un llibre d'assaig de l'escriptora barcelonina Montserrat Roig. Publicat l'any 1985, va guanyar el Premi de Literaura Catalana en la categoria d'assaig l'any següent. En aquells moments Montserrat Roig ja era una de les escriptores catalanes més influents. De la seva trajectòria literària destaquen les novel·les del cicle de l'eixample, centrades en la vida de les dones de dues famílies de la petita burgesia barcelonina des de finals del segle XIX fins als anys 60.En aquestes novel·les ja es poden veure les seves fermes conviccions polítiques, centrades en el feminisme i el comunisme. Des dels seus temps a la universitat va militar en l'oposició antifranquista.

Montserrat Roig va treballar molts anys com a periodista, i fruit d'aquesta experiència va publicar diversos llibres d'assaig que recollien el resultat de les seves investigacions periodístiques. Entre aquests llibres destaquen Els catalans als camps nazis de 1977, i L'Agulla Daurada.

Montserrat Roig va ser convidada l'any 1980 per l'editorial soviètica "Progrés", a fer un viatge a la URSS i escriure un llibre sobre el setge que va patir la ciutat de Leningrad durant la segona guerra mundial. Va entrevistar molts dels supervivents i l'any 1982 va publicar en castellà el llibre Mi viaje al bloqueo, on documentava la terrible experiència del bloqueig. No va quedar, però, gens satisfeta del text. La censura soviètica li va impedir d'explicar lliurament tot el que ella volia, així que el 1985 publicava un segon llibre fruit del seu viatge a Leningrad: L'Agulla Daurada. El llibre està dividit en dues parts. La primera, La ciutat de les pedres, és un crònica del seu viatge, de la gent que es va trobar, i a l'hora una magnífica descripció d'una ciutat fascinant. També és una declaració d'amor a la literatura russa i a tants d'escriptors que l'han convertida en el seu escenari, des de Puskin a Akhmatova, passant per Gogol i Dostojevskij.

Persones treient aigua dels canals glaçats de Leningrad durant el setge
Font: Mundohistoria

La segona part, La ciutat de les persones, és el relat del setge a través dels testimonis dels supervivents. Montserrat Roig sap fer-nos arribar tot l'horror que l'envoltà. La gana insuportable, el fred terrible, els bombardejos, l'heroisme de la ruta de la vida, la mort com a fet quotidià. Un relat dur i colpidor, que tot i així mereix ser llegit per ser conscients d'una de les més grans tragèdies del segle XX. Gairebé un milió de persones van morir en els tres anys que durà el setge.

Encara que geogràfica i històricament el tema ens quedà molt llunyà, hi ha força informació a la xarxa referent al setge de Leningrad, ja que no deixa de ser un dels fets principals del major conflicte bèl·lic que ha vist la humanitat.Com sempre es recomanable començar per la pàgina de la wikipèdia sobre el setge de Leningrad. Es senzilleta, però toca tots els aspectes principals de la batalla. També simple i només introductori, hi ha un breu article de la revista d'història Sapiens del 21 de gener de 2013

Hi ha dues webs que ofereixen una informació més detallada. Una es l'article sobre el setge de Leningrad de ArteHistoria, la magnífica web d'Art i Cultura mantinguda per la Junta de Castella i Lleó. L'altre és l'article anomenat el terrible sitio de Leningrado de la pàgina web de Mundohistoria, una associació cultural dedicada a la difusió històrica. D'aquest darrer article destaca el component gràfic, amb moltes fotos de l'època.

També hi ha recursos multimèdia sobre el setge. Aquest és un reportatge anomenat Leningrado: la ciudad que no se rindió. Forma part d'una sèrie documental anomenada La victoria que salvó al mundo: 65 años, produïda per la cadena de televisió russa RT (Russia Today), la primera cadena de notícies 24 hores de Rússia, i que des de l'any 2009 emet també en espanyol. El reportatge inclou imatges de l'època i entrevistes amb supervivents.




En ser una escriptora catalana hi ha molta informació i de molta qualitat a la xarxa sobre Montserrat Roig.
La més complerta es potser la pàgina que sobre ella manté l'Associació d'Escriptors en llegua catalana. Inclou una extensa biografia, comentaris de les seves obres principals, enllaços a altres pàgines web i més recursos interessants. És pot completar amb la pàgina que li te dedicada LletrA, l'espai de literatura catalana de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). A part d'una breu biografia inclou un munt d'enllaços amb comentaris sobre la seva obra, texts, propostes didàctiques, i un recull de la seva presència a la web 2.0.
Montserrat Roig
Font: El Periodico de Catalunya

Centrats concretament en L'Agulla Daurada tenim aquesta entrada al bloc Clàssicmania, mantingut pels companys de la biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar. També podeu llegir aquest curiós article de l'escriptor Ramon Erra publicat al diari Avui, el dia 2 de novembre de 2005 i titulat Perspectiva Nevski avall. Es tracta d'una comparativa entre la visió de la ciutat de Leningrad que van donar tres grans noms de la literatura catalana, Jacint Verdaguer, Josep Pla i Montserrat Roig.

També hi ha molts documentals que podeu consultar. Jo us deixo el que li va dedicar TV3 dins del programa Noms, emès el 20 de juny de 2006. Inclou entrevistes a familiars i amics seus. No m'ha estat possible d'inserir directament l'arxiu, així que us deixo l'enllaç  a la pàgina de TV3 on el podreu veure:

Montserrat Roig Retrat d'una mirada

També us deixo el vídeo de l'entrevista que li va fer l'escriptor Josep Maria Espinàs al programa Identitats de TV3, el 9 d'abril de 1988




I com sempre, també podeu consultar la guia de lectura que hem preparat a la biblioteca sobre L'Agulla Durada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Benvingut/da al blog de la Biblioteca Bellvitge.
Comenta tot el que consideris oportú: